Hoe kies ik een goed whiskyglas?

Het kiezen van een goed whiskyglas is belangrijk voor het verbeteren van je whiskydrinkervaring, omdat verschillende glazen de smaak, geur en algemene beleving van whisky op verschillende manieren kunnen beïnvloeden. Hier zijn enkele overwegingen om rekening mee te houden bij het kiezen van een whiskyglas:

Vorm van het glas
 • Tulpvormige glazen: Deze glazen hebben een brede onderkant die langzaam naar boven toe smaller wordt. Ze worden vaak gebruikt voor malt whisky's en helpen de aroma's te concentreren voor een betere geurwaarneming.
 • Glencairn-glas: Speciaal ontworpen voor whiskyproeverijen, dit glas heeft een tulpvormige kelk en een dunne hals, waardoor de geuren worden geconcentreerd en de smaak wordt verbeterd.
 • Rocks-glas (Old Fashioned-glas): Deze glazen zijn kort en breed en worden vaak gebruikt voor whisky on the rocks of whiskycocktails. Ze zijn niet ideaal voor het concentreren van geuren, maar wel voor ijsdrankjes.
Materiaal
 • Kristalglas: Kristalglas is duurzaam en kan de kleur en schittering van whisky goed weergeven. Het is vaak de keuze voor serieuze whiskydrinkers.
 • Glas van loodkristal: Voor de echte fijnproevers is een handgemaakte whiskyglas met loodkristal het ideaal. Keuze uit 16 of 24% loodkristal. Dit geeft letterlijk extra gewicht aan een whisky ervaring. 
 • Glas: Gewoon glas is een meer alledaagse en betaalbare optie. Het is prima voor casual whiskydrinken.

Maat

 • De grootte van het glas is belangrijk. Kies een glas dat groot genoeg is om voldoende whisky en ijs (indien gewenst) te bevatten, maar laat ook ruimte over voor het walsen van de whisky om de aroma's vrij te geven.
 • Stelregel: WEE glas (tot ca 100ml) is een klein glas voor proeverijen, Standaard glas (ca 200ml) en Luxe (handgemaakte) glazen of voor whisky met eventueel ijs een Tumbler of een Mixer (ca. 300-350 ml).

Persoonlijke voorkeur

 • Uiteindelijk hangt de keuze van een whiskyglas af van je persoonlijke voorkeur. Sommige mensen geven de voorkeur aan een klassiek Glencairn-glas voor het proeven van single malt whisky's, terwijl anderen liever een meer casual benadering volgen met een rocks-glas.

Doel

 • Bedenk ook het doel van het whiskyglas. Gebruik je het voor whiskyproeverijen, casual drinken, mixen van cocktails of voor het serveren van whisky aan gasten? Je keuze kan variëren afhankelijk van het doel.
 • Whisky drink je eigenlijk niet maar Whisky ervaar je, beleef je, waardeer je. Whisky is op zichzelf een verhaal en brengt je tot je eigen verhaal/wereld en daar hoort een passend glas bij.

Kortom, er is geen 'beste' whiskyglas, maar eerder een glas dat het beste past bij je persoonlijke smaak en het soort whisky dat je drinkt.

Als je na dit verhaal nog twijfelt schroom dan niet om mij een mail (edwin@moodcompany.nl) of appje (0591-212177) te sturen. Vertel dan vooral iets over jouw whiskyverhaal of dat van de persoon aan wie je een glas wilt geven en ik denk graag met je mee.