Welk type wol moet ik kiezen? De voor en nadelen van wollen dekens

 "Welk type wol moet ik kiezen?" Deze vraag krijgen we vaak en daarom een compacte uitleg van de voor- en nadelen van ieder wol type.

Om te beginnen met een paar algemene kenmerken van wol:

  • Alle wollen dekens zijn zeer duurzaam. Ze gaan niet alleen lang mee maar wol is op zich zelf al een natuurlijk, hernieuwbaar materiaal.
  • Kleurecht. Wol is een materiaal dat de kleur goed vasthoudt waardoor deze niet verkleurt. 
  • Wol is tijdloos. We horen vaak: "Oh zo'n deken hadden we vroeger thuis ook". Maar natuurlijk zijn er naast de traditionele patronen ook steeds meer nieuwe designs te vinden.
  • Wol is makkelijk te onderhouden. 'Wol reinigt zichzelf' nou ja, niet helemaal natuurlijk maar deze uitspraak komt vanuit het feit dat wol op zich zelf geen vuil vasthoudt. Tegenwoordig kunnen veel dekens op een wolprogramma met wolwasmiddel gewassen worden (kijk vooral op de wasinstructie) maar wij zijn toch nog een beetje ouderwets... Gewoon buiten luchten of als het dan een keer weer sneeuwt: Plaid naar buiten in de sneeuw, uitkloppen, natuurlijk drogen (niet bij een warmtebron) en u heeft weer een heerlijk fris plaid. Zo deden onze grootouders het ook met wollen producten.
  • En wellicht het belangrijkste algemene kenmerk van wol... lekker warm...

Qua type wol willen we u graag adviseren:

  • 100% nieuw wol met Tartan of Visgraat motief: de echte dekens zoals u ze wellicht nog kent van grootmoeder. Vaak iets dikker en in het begin iets stugger. Gunstige prijsstelling.
  • 100% nieuw wol, overige: Dit zijn veelal de dekens met een modernere design en deze zijn luchtig geweven, soepel en zacht, met een gunstige prijsstelling.
  • Gerecycled wol: Extra duurzaam omdat deze dekens zijn gemaakt van oude dekens die samen met een gedeelte aan nieuwe materialen volledig opnieuw worden geweven tot nieuwe dekens. Kenmerkend is een hoge dichtheid (voelt een beetje als vilt), in het begin voelt het iets stugger maar dat verdwijnt snel en dan voelt de deken zacht aan.
  • Lamswol (Shetland & Merino): deze dekens zijn vaak duurder maar daarvoor krijgt u een extra dunne deken die heerlijk zacht aanvoelt. 

Voor kwaliteit, warmte en stijl bent u bij ons aan het goede adres. Wij verkopen schitterende wollen dekens in diverse maten en kleuren, voornamelijk afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk.