Schotland, adembenemende landschappen en... Halloween?

 

Wat komt er in je op als je aan Halloween denkt? Trick-or-treat, kostuums en griezelige versieringen, toch? Maar heb je je ooit afgevraagd waar deze feestdag vandaan komt? Veel mensen geloven dat Halloween uit de Verenigde Staten komt, maar de waarheid is dat de wortels ervan terug te voeren zijn op Schotland. Ja, je leest het goed: Schotland!

 Hoe is Halloween in Schotland terechtgekomen?

Laten we een kleine reis terug in de tijd maken naar het oude Schotland. De Kelten, de eerste inwoners van Schotland, vierden een feest genaamd Samhain (uitgesproken als sah-win). Dit festival markeerde het einde van het oogstseizoen en het begin van de winter. Men geloofde dat in de nacht van Samhain de grens tussen de levenden en de doden vervaagde en dat er geesten over de aarde zwierven.

 Tijdens Samhain staken de Kelten vreugdevuren aan en droegen ze kostuums om deze rondzwervende geesten af ​​te weren. Ze geloofden ook dat de aanwezigheid van deze geesten het voor de Druïden (Keltische priesters) gemakkelijker maakte om voorspellingen te doen over de toekomst. Van een griezelig feest gesproken!

Trick-or-treat?

Snel vooruit naar de 19e eeuw, toen Schotse immigranten hun Halloween-tradities naar de Verenigde Staten brachten. Het was gedurende deze tijd dat de praktijk van "vermomming" populair werd. In plaats van 'trick-or-treat' te zeggen, verkleedden kinderen zich in kostuums en gingen van deur tot deur, voerden trucjes uit of zongen liedjes in ruil voor lekkernijen. Klinkt bekend, nietwaar?

 In de loop van de tijd gingen Halloween in Schotland en de Verenigde Staten meer op elkaar lijken, waarbij beide landen de tradities van kostuums, feesten en natuurlijk zich overgaven aan heerlijke lekkernijen. Dus, de volgende keer dat je geniet van een griezelige Halloween-avond, onthoud dan dat je de Schotten te danken hebt voor deze angstaanjagend leuke feestdag!

 Maar hoe zit het met de jack-o'-lanterns?

Ah, de iconische jack-o'-lanterns! Deze gesneden pompoenen zijn een hoofdbestanddeel van Halloween-decoraties. Maar wist je dat ze ook van Schotse afkomst zijn? In Schotland kerfden mensen rapen en aardappelen en plaatsten er een kaars in om kwade geesten af ​​te weren. Toen Schotse immigranten in Amerika arriveerden, ontdekten ze dat pompoenen veel gemakkelijker te snijden waren en dat ze de favoriete keuze werden voor jack-o'-lanterns. Dus onthoud de volgende keer dat u een pompoen uitsnijdt dat u een eeuwenoude Schotse traditie voortzet!

 Dus daar heb je het: Halloween is misschien begonnen in Schotland, maar het heeft zeker zijn weg over de hele wereld gevonden. Of je je nu verkleed in een griezelig kostuum, pompoenen aan het snijden bent of je tegoed doet aan zoete lekkernijen, je kunt de Schotten bedanken voor deze griezelig heerlijke feestdag.

Fijne Halloween!